Wykonanie
Puchatki to nic innego jak małe, puszyste pączusie robione z
serka homogenizowanego.Robi się je dosłownie 30 minut (łącznie z czasem smażenia), tak więc oprócz tego, że są pyszne, są też mało czaso i pracochłonne. Nie wymagają nawet użycia miksera.Obtoczone mgiełką
cukru z
cynamonem zaręczam, że będą smakowały wszystkim ... szczególnie takie ciepłe :) rozpływają się w ustach, a ręka
siega po kolejnego... i kolejnego :)))Dla mnie ważną rzeczą jest również fakt, że pączusie praktycznie nie wpijają tłuszczu!Polecam wszystkim, którzy jeszcze nigdy ich nie robili :))

Składniki:600g
serków homogenizowanych waniliowych1 mały
cukier waniliowyszczypta
soli5 całych
jajek500g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej
cytryn yDo smażenia
smalec - 4 kostki po 200gDo posypania:drobny
cukier wymieszany z odrobiną
cynamonuWykonanie:
Serki mieszamy rózgą z całymi
jajkami i szczyptą
soli. Dodajemy otartą
skórkę z cytryny,
cukier waniliowy oraz partiami przesianą
mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.W garnku rozgrzewamy
olej. Łyżeczką od
herbaty namoczoną w
oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz i pieczemy z obu stron na lekko brązowy kolor. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt szybciutko znikną z talerza :)Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczamy w posypce z
cukru i
cynamonu (jeśli lubimy
cynamon).
