ßßß Cookit - przepis na Szukaj na blogu

Szukaj na blogu

nazwa

Wykonanie

Puchatki to nic innego jak małe, puszyste pączusie robione z serka homogenizowanego.
Robi się je dosłownie 30 minut (łącznie z czasem smażenia), tak więc oprócz tego, że są pyszne, są też mało czaso i pracochłonne. Nie wymagają nawet użycia miksera.
Obtoczone mgiełką cukru z cynamonem zaręczam, że będą smakowały wszystkim ... szczególnie takie ciepłe :) rozpływają się w ustach, a ręka siega po kolejnego... i kolejnego :)))
Dla mnie ważną rzeczą jest również fakt, że pączusie praktycznie nie wpijają tłuszczu!
Polecam wszystkim, którzy jeszcze nigdy ich nie robili :))
Składniki:
600g serków homogenizowanych waniliowych
1 mały cukier waniliowy
szczypta soli
5 całych jajek
500g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryn y
Do smażenia
smalec - 4 kostki po 200g
Do posypania:
drobny cukier wymieszany z odrobiną cynamonu
Wykonanie:
Serki mieszamy rózgą z całymi jajkami i szczyptą soli. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz partiami przesianą mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką od herbaty namoczoną w oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz i pieczemy z obu stron na lekko brązowy kolor. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt szybciutko znikną z talerza :)
Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczamy w posypce z cukru i cynamonu (jeśli lubimy cynamon).
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/05/puchatki-yzka-kadzione.html