ßßß
Składniki:1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych)3 ziemniaki1 mała cebulaząbek czosnkujogurt naturalny grecki - do smakusól,pieprz,cukier,liść laurowyziele angielski eWykonanie:Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz. Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie.Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej dodajemy posiekany ząbek czosnku. Całość dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,odrobiną cukru i blendujemy. Przed podaniem posypujemy zieleniną i układamy na wierzchu kilka główek szparagów.