Wykonanie
Ponieważ od Świąt Wielkanocnych pozostał mi nie wykorzystany mielony
ser, postanowiłam upiec sernik.Stary, sprawdzony przepis pochodzi z mojego "zeszytu z przepisami", w oryginale sernik oblany jest
cytrynowym lukrem, ale w ramach porządków w zamrażarce postanowiłam pozbyć się zamrożonych
jeżyn i zrobiłam do sernika
jeżynową polewę.Sernik jest wysoki i bardzo puszysty a dodatek jeżynowej polewy dodatkowo wzbogacił jego smak ...To jeden z moich ulubionych! :-)

Składniki: (tortownica 22cm)1 kg dwukrotnie zmie lonego
twarogu (u mnie półtłusty, ale nie z wiaderka)1 i 1/3 szkl.
cukru1 op
cukru waniliowego120g
masła8
jajek1 op budyniu
waniliowego z
cukremaromat cytrynowyopcjonalnie:100g
rodzynek100g
skórki pomarańczowejSkładniki na mus:ok 250g
jeżyn1 tabliczka
białej czekolady (100g)2 czubate łyżki
cukruWykonanie:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Żółtka oddzielić od
białek, ucierać je z
cukrem i
cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo
zmielony ser,
budyń, aromat .
Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione
masło i miksować do momentu połączenia się składników.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli i delikatnie wymieszać z masa
serową.
Rodzynki odcisnąć z nadmiaru
wody lekko posypać
mąką i wraz ze
skórką pomarańczową dodać do masy.Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manna tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Jeżynowy mus :
Jeżyny umyć, wraz z
cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Rozpuszczone
jeżyny zblendować z płynną
czekoladą na gładki mus.Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie.
