ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński z musem jeżynowym

Sernik wiedeński z musem jeżynowym

nazwa

Wykonanie

Idealnie kremowy, delikatny i bardzo, ale to bardzo puszysty. Sernik podczas pieczenia rośnie gigantycznie, by potem lekko opaść - nie wystraszcie się - tak ma być ;) W oryginale był mus truskawkowy, który z braku truskawek zastapiłam jeżynami :)Przepis znaleziony na blogu Słodkie fantazje . Polecam baaardzo :)
Składniki:
1 kg białego tłustego sera trzykrotnie zmielonego
1i2/3 szkl. cukru
120g masła
8 jajek
1 torebka budyniu waniliowego
1 laska wanilii
sok z 1/2 cytryny
100g rodzynek (ja pominęłam bo nie lubię ;)
Składniki na mus:
300g jeżyn
100g białej czekolady
3-4 łyżki cukru
Masło roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać sok z cytryny i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Dokładnie ucierając dodawać partiami zmielony ser, a następnie proszek budyniowy. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową.
Wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna blaszki o średnicy 26 cm. i wyrównać wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-60 minut w temp. 180 stopni (jeśli będzie zbyt szybko się rumienił można przykryćfolia aluminiową). Po upieczeniu studzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Z wystudzonego sernika zdąć obręczi wstawić do lodówki na całą noc.
Jeżyny zblendować na mus, dodać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladę i dobrze wymieszać. Wystudzić. Powstałym musem polać sernik i wystudzić
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/06/sernik-wiedenski-z-musem-jezynowym.html