Wykonanie
SkładnikiMasa serowa:250 g
serka mascarpone600 g zmielonego
tłustego sera lub
twarogu sernikowego lub
ricottyskórka z 2
cytryn (tylko żółta część)2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub pasty waniliowej lub ziarenka z 1
laski wanilii1 szklanka drobnego
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej4
jajkaOraz:1 szklanka kremu
cytrynowego (lemoncurd), gotowego lub domowego z przepisu podanego obokPrzygotowanieMasa serowa:Przygotować szczelną formę o średnicy 21 cm, posmarować ją
masłem i wyłożyć (dno i boki) papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Kratkę ustawić w środkowej części piekarnika, a na dolną półkę wstawić blaszkę do pieczenia, do której wsypać 3 szklanki
lodu lub wlać 3 szklanki
wody.Do misy miksera włożyć
serek mascarpone,
twaróg,
skórkę z cytryny,
wanilię i
cukier. Miksować przez około 1-2 minuty na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita. Zmiksować z
mąką do połączenia się składników. Kolejno wbijać po jednym
jajku, miksując przez około 15 sekund po każdym dodanym
jajku (do czasu aż połączą się z masą).Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut (lub krócej jeśli masa będzie już ścięta wcześniej).Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, następnie wyjąć sernik i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz. Sernik wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny lub na całą noc.Polać polewą
cytrynową, po 10 minutach można go pokroić. Można podawać z dodatkowym kremem
cytrynowym. Wykorzystamy około 1 szklanki polewy.Krem
cytrynowy (lemoncurd), 2 szklanki:3
cytryny (skórka i sok)3
jajka100 g
cukru100 g
masła (bardzo zimnego)
Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach (tylko żółtą, zewnętrzną jej część, biała część jest gorzka). Wycisnąć sok i przelać przez sitko.
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać
sok z cytryny, skórkę i
cukier, wymieszać. Miskę zawiesić na garnuszku z lekko gotującą się
wodą i zacząć mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się ocieplać, zacząć dodawać po łyżce zimne
masło. Cały czas mieszając dodawać kolejne łyżki
masła, jak tylko poprzednie
dawki masła roztopią się. W miarę jak masa będzie się coraz bardziej podgrzewać,
masło będzie szybciej się roztapiało. Cały proces mieszania i roztapiania
masła powinien zająć około 10 minut. Mieszać dale,j aż do momentu gdy masa zacznie gęstnieć (po około 5 - 10 minutach, regulując wielkość płomienia). Zestawić z ognia gdy masa zacznie gęstnieć. Zostawić do całkowitego ostudzenia.WskazówkiDo przygotowania kremu
cytrynowego: Cały czas mieszaj masę, pamiętaj, że
masło musi być bardzo zimne. Jeśli widzisz, że masa za szybko się podgrzewa, zdejmij na chwilkę miskę z garnka, nie przerywaj mieszania. Po dodaniu całego
masła, przestań gotować masę jak tylko zacznie ona gęstnieć. Nie przyspieszaj przygotowywania masy np. przez zwiększanie temperatury, bo otrzymasz jajecznicę!

