Wykonanie
Dzisiejszy wpis jest nieco spóźniony :) Sernik powstał na potrzeby niezwykłego spotkania z moja przyjaciółką
Asią aby umilić nam klachy! Było super:) Koniecznie do powtórzenia POGADUCHY i SERNIK.Sernik bardzo dobry, z gatunku tych mokrych. Łatwo się go przygotowuje. Orzeźwia swoim
cytrynowym smakiem.Przepis pochodzi z blogu Kwestia Smaku.

Składniki:250 g
serka mascarpone600 g
twarogu śmietankowego zmielonego na sernikiskórka z 2
cytryn (tylko żółta część)1 szklanka drobnego
cukru4
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (lub pasty waniliowej)ziarenka wyłuskane z 1
laski wanilii
Przygotowanie:Przygotować szczelną formę o średnicy 21 cm, posmarować ją
masłem i wyłożyć (dno i boki) papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Kratkę ustawić w środkowej części piekarnika, a na dolną półkę wstawić blaszkę do pieczenia, do której wsypać 3 szklanki
lodu lub wlać 3 szklanki
wody.Do misy miksera włożyć
serek mascarpone,
ser śmietankowy i
skórkę z cytryny, miksować przez około 3 - 5 minut na średnio małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać
cukier i miksować (również na małych obrotach miksera) przez kolejne 3 minuty, aż
cukier całkowicie połączy się z masą. Kolejno wbijać po jednym
jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku (do czasu aż połączą się z masą). Na koniec zmiksować z ekstraktem z
wanilii i ziarenkami waniliowymi.Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut, aż masa będzie zastygnięta (jeśli chcemy aby sernik był bardziej kremowy, luźniejszy, na wierzch formy podczas pieczenia można położyć kawałek folii aluminiowej).Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, następnie wyjąć sernik i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz formy. Sernik powinien być gotowy po około 2 - 3 godzinach, ale najlepiej wstawić go do lodówki na całą noc. Polać 1 cm warstwą sosu
cytrynowego, po 10 minutach można go pokroić. Można podawać z dodatkowym kremem
cytrynowym.Przepis podstawowy i najlepszy na krem
cytrynowy (2 szklanki): *3
cytryny (skórka i sok)3
jajka100 g
cukru100 g
masła (bardzo zimnego)Przygotowanie: **
Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach (tylko żółtą, zewnętrzną jej część, biała część jest gorzka). Wycisnąć sok i przelać przez sitko.
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać
sok z cytryny, skórkę i
cukier, wymieszać.Miskę zawiesić na garnuszku z lekko gotującą się
wodą i zacząć mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się ocieplać, zacząć dodawać po łyżce zimne
masło. Cały czas mieszając dodawać kolejne łyżki
masła, jak tylko poprzednie
dawki masła roztopią się. W miarę jak masa będzie się coraz bardziej podgrzewać,
masło będzie szybciej się roztapiało. Cały proces mieszania i roztapiania
masła powinien zająć około 10 minut. Mieszać dale,j aż do momentu gdy masa zacznie gęstnieć (po około 5 - 10 minutach, regulując wielkość płomienia). Zestawić z ognia gdy masa zacznie gęstnieć. Zostawić do całkowitego ostudzenia.* do sernika użyjemy mniej więcej połowę podanej ilości** wskazówki dla początkujących: 1) cały czas mieszaj masę, 2) pamiętaj, że
masło musi być bardzo zimne, 3) jeśli widzisz, że masa za szybko się podgrzewa, zdejmij na chwilkę miskę z garnka, nie przerywaj mieszania, 4) po dodaniu całego
masła, przestań gotować masę jak tylko zacznie ona gęstnieć, 5) nie przyspieszaj przygotowywania masy np. przez zwiększanie temperatury, bo otrzymasz jajecznicę!smacznego:)