Wykonanie

Sernik jest delikatny, lekko piankowy a do tego ta pyszna polewa karmelowa - powiadam Wam pyszności!Składniki:180 g
masła ( temp. pokojowa)100 g
cukru1 kg
twarogu ( może być z wiaderka)4
jajka2 budynie
śmietankowesok z jednej
cytrynyKarmel1 szklanka
cukru1 szklanka
wodyDodatkowo:Foremka keksówka wyłożona pergaminem, dodatkowo większe naczynie do pieczenia w kąpieli
wodnej.Wrzątek.Karmel: Na patelnie z jasnym dnem wsypujemy
cukier i wlewamy
wodę, stawiamy na palnik i mieszamy do rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż masa zacznie przybierać jasny złoty kolor. Przez cały czas gotowania się
wody z
cukrem nie można mieszać dopiero jak zacznie brązowieć możemy kilka
razy potrząsnąć patelnią. Do keksówki wlewamy gorący karmel starając się rozprowadzić go równomiernie.Masa serowa: W misce ucieramy
masło z
cukrem. Gdy
cukier będzie rozpuszczony albo prawie rozpuszczony dodajemy na przemian
jajka i
ser. Na sam koniec dodajemy
budyń i
sok z cytryny ( wystarczy wymieszać). Przekładamy na gorący karmel. Do większego naczynia wlewamy wrzątek, wkładamy do piekarnika a następnie bardzo ostrożnie wsuwamy keksówkę z
ciastem. Pieczemy około 90 minut w 160*C ( dotknijmy ciasto palcem jeśli będzie sprężyste, nie będzie się kleić to znaczy, że sernik jest już upieczony). Wyjmujemy keksówkę z kąpieli i studzimy sernik najlepiej całą noc. Następnie przekładamy na półmisek jeśli chcemy możemy posypać
orzechami włoskimi.