Wykonanie
Podobno najlepsze są najprostsze przepisy i tak też jest z tą babką. Zrobiłam na próbę, została pochłonięta w jeden wieczór (dobrze, że zdążyłam jej zrobić wcześniej sesję zdjęciową), a moi bliscy orzekli, że chcą taką samą na Wielkanoc. Przepis pochodzi z opakowania
cukru waniliowego, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała ;)

Składniki:4
jajka2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 kostki
masła1 szklanka
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego5 łyżek gorącego
mlekaaromat rumowy2 łyżki
skórki pomarańczowejgarść
rodzynekpolewa HELIO o smaku
czekolady białejopcjonalnie kolorowa posypka do dekoracji
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, a następnie siekamy (lub ugniatamy ręką) z
masłem, aż uzyskamy grudki wielkości ziarenek
ryżu.
Jajka ubijamy z
cukrami, pod koniec ubijania wlewamy gorące
mleko, a następnie
mąkę z
masłem. Gdy składniki się połączą dodajemy aromat,
skórkę pomarańczową i
rodzynki. Całość starannie mieszamy, przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu polewamy polewą i dekorujemy w dowolny sposób.










