ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa

Babka piaskowa

nazwa

Wykonanie

Podobno najlepsze są najprostsze przepisy i tak też jest z tą babką. Zrobiłam na próbę, została pochłonięta w jeden wieczór (dobrze, że zdążyłam jej zrobić wcześniej sesję zdjęciową), a moi bliscy orzekli, że chcą taką samą na Wielkanoc. Przepis pochodzi z opakowania cukru waniliowego, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała ;)
Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek gorącego mleka
aromat rumowy
2 łyżki skórki pomarańczowej
garść rodzynek
polewa HELIO o smaku czekolady białej
opcjonalnie kolorowa posypka do dekoracji
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie siekamy (lub ugniatamy ręką) z masłem, aż uzyskamy grudki wielkości ziarenek ryżu. Jajka ubijamy z cukrami, pod koniec ubijania wlewamy gorące mleko, a następnie mąkę z masłem. Gdy składniki się połączą dodajemy aromat, skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość starannie mieszamy, przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu polewamy polewą i dekorujemy w dowolny sposób.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/03/babka-piaskowa.html