Wykonanie
Tradycyjny, puszysty i delikatny sernik ze
skórką pomarańczową i
rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego?
Składniki:1kg mielonego
twarogu1 szkl.
cukrukilka kropli
aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1
cytryny6
jajek100g
skórki pomarańczowej50g
rodzynek1 łyżka budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru100g rozpuszczonego
masłaNa spód:2op.
herbatników (po 65g każde)60g roztopionego
masłaWykonanie:
Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone
masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22-23cm średnicy).Całe
jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce
twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone
masło,
budyń i skórkę otartą ze sparzonej
cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Rodzynki i
skórkę pomarańczową obtaczamy w
mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką.Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 o C i pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 o C i pieczemy kolejne 50 minut.Po upieczeniu zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku, aż do wystudzenia. Dekorujemy wg uznania.