Wykonanie

Po produkcji
sera a la Korycińskiego zostało mi dużo
serwatki, zrobiłam więc
ricottę. Wynalazłam przepis na sernik z
ricotty na ogrody babilonu, troszkę go zmodyfikowałam i oto co mi wyszło !

SkładnikiNa spód:200 g
herbatników140 g
masła1/2 łyżeczki
kardamonuDo masy serowej:1 małe opakowanie
śmietanki kremówki 30 lub 36%100 gr rozpuszczonego
masła1 łyżeczka esencji waniliowej5
jajek10 łyżek
cukruskórka z 1
cytrynyrodzynki (dowolnie)
skórka pomarańczowaWykonanie:
Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym
masłem i
kardamonem, wyłożyć nimi okrągłą formę o średnicy 25 cm. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na 15 minut, aż
herbatniki będa lekko rumiane .
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, dodać
ser,
wanilię,
rodzynki,
skórkę z cytryny i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki.Wyjąć gorąca formę z piekarnika i na podpieczone
herbatniki delikatnie wylać
serową masę i wyrównać. Formę wstawić ostrożnie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170° C i piec przez kolejne 40 minut.Sernik studzić powoli w wyłączonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.