ßßß
SkładnikiNa spód:200 g herbatników140 g masła1/2 łyżeczki kardamonuDo masy serowej:1 małe opakowanie śmietanki kremówki 30 lub 36%100 gr rozpuszczonego masła1 łyżeczka esencji waniliowej5 jajek10 łyżek cukruskórka z 1 cytrynyrodzynki (dowolnie)skórka pomarańczowaWykonanie:Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem i kardamonem, wyłożyć nimi okrągłą formę o średnicy 25 cm. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na 15 minut, aż herbatniki będa lekko rumiane .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ser, wanilię, rodzynki, skórkę z cytryny i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki.Wyjąć gorąca formę z piekarnika i na podpieczone herbatniki delikatnie wylać serową masę i wyrównać. Formę wstawić ostrożnie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170° C i piec przez kolejne 40 minut.Sernik studzić powoli w wyłączonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.