Wykonanie
Pysznie mięciutki
schab i ciemny sosik
grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :)Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były tutaj dodatkowe
przyprawy. Tylko
sól,
pieprz, plastry
schabu no i gość specjalny: polskie
grzyby. Do tego
kasza na sypko i ...Uczta dla podniebienia :))

Składniki:6 kotletów
schabowych około 1.5 cm grubości100g
grzybów leśnych (ja używam suszonych podgrzybków i
borowików)1 duża
cebulesól,
pieprz czarny mielony1 łyżka kwaśniej
śmietanyjedna płaska łyżka
mąkiliść laurowyziele angielskieolej lub
oliwaWykonanie:
Grzyby namaczamy w wodzie na ok pół godziny.Kotlety rozbijamy bardzo lekko tłuczkiem z obu stron. Solimy,
pieprzymy, podsmażamy na patelni na mocno rozgrzanym
oleju z obu stron do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Patelni nie myjemy, na tzw."smaczku", który został nam po smażeniu
mięsa, podsmażamy chwilę pokrojona w kostkę
cebulę, następnie dodajemy do niej odcedzone z
wody i pokrojone na mniejsze kawałki
grzybki (
wody od moczenia
grzybów nie wylewamy). Całość mieszamy i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni przelewamy do garnka z naszym
mięsem. Dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie, pół łyżeczki
soli,
pieprz i zalewamy
wodą pozostałą po moczeniu
grzybów. Jeśli
wody jest zbyt mało i nie przykrywa
mięsa uzupełniamy
bulionem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20-25 minut (do miękkości
mięsa). Następnie rozrabiamy łyżkę
mąki w odrobinie
wody i wlewamy na gotujący się sos z
mięsem w celu lekkiego zagęszczenia. Jeśli lubimy bardziej aksamitne sosy dodajemy łyżkę kwaśnej
śmietany. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.
