ßßß Cookit - przepis na SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH

SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH

nazwa

Wykonanie

Pysznie mięciutki schab i ciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :)
Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były tutaj dodatkowe przyprawy. Tylko sól, pieprz, plastry schabu no i gość specjalny: polskie grzyby. Do tego kasza na sypko i ...
Uczta dla podniebienia :))
Składniki:
6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości
100g grzybów leśnych (ja używam suszonych podgrzybków i borowików)
1 duża cebule
sól,
pieprz czarny mielony
1 łyżka kwaśniej śmietany
jedna płaska łyżka mąki
liść laurowy
ziele angielskie
olej lub oliwa
Wykonanie:
Grzyby namaczamy w wodzie na ok pół godziny.Kotlety rozbijamy bardzo lekko tłuczkiem z obu stron. Solimy, pieprzymy, podsmażamy na patelni na mocno rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Patelni nie myjemy, na tzw."smaczku", który został nam po smażeniu mięsa, podsmażamy chwilę pokrojona w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej odcedzone z wody i pokrojone na mniejsze kawałki grzybki (wody od moczenia grzybów nie wylewamy). Całość mieszamy i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni przelewamy do garnka z naszym mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, pieprz i zalewamy wodą pozostałą po moczeniu grzybów. Jeśli wody jest zbyt mało i nie przykrywa mięsa uzupełniamy bulionem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20-25 minut (do miękkości mięsa). Następnie rozrabiamy łyżkę mąki w odrobinie wody i wlewamy na gotujący się sos z mięsem w celu lekkiego zagęszczenia. Jeśli lubimy bardziej aksamitne sosy dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/03/schabowe-steki-w-sosie-z-grzybow-lesnych.html