ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie pieczeniowym

Schab w sosie pieczeniowym

nazwa

Wykonanie

Schab to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. Uwielbiamy z mężem zapach duszonej w sosie wieprzowiny, który czuć w całej kuchni... Podzielę się z wami przepisem na schabik w sosie- dla mnie najlepszy z kluskami śląskimi.
Składniki:
0,5 kg schabu
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
mąka (do obtoczenia schabu)
przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz
Cebulę kroję w piórka i smażę na rozgranym oleju do zrumienienia. Schab kroję na około 1-1,5 cm plastry i lekko jeszcze rozbijam. Przyprawiam je solą, pieprzem oraz papryką słodką i obtaczam w mące. Smażę na tym samym tłuszczu, co cebulę. Następnie zalewam wodą. Do sosu dodaje liście laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką. Gotuję do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewam wody. Jeżeli jest taka potrzeba doprawiam do smaku jeszcze solą i pieprzem.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/04/schab-w-sosie-pieczeniowym.html