Wykonanie
Mimo, że w Europie
podroby wciąż robią furorę, przez nas bardzo często są wciąż niedoceniane z niewiadomych przyczyn. Może wynika to z naszych uprzedzeń i niewiedzy?A szkoda, bo
podroby mają wiele zalet.Nie tylko niską cenę. Są też bogatym źródłem witamin i składników mineralnych - szczególnie cynku i żelaza. Dostarczają nam także wartościowego
białka. A przyrządzone w odpowiedni sposób są naprawdę smaczne! Dziś podaję przepis na gęsty gulasz z żołądków.Pycholec!

Składniki:1kg
żołądków drobiowych2
marchewki1
por1
pietruszkapuszka
pomidorów w sosie własnym2
cebule200g
pieczarekolejłyżka
mąkipieprzsólbazyliakoperekbulion warzywnyWykonanie:

Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą
wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej wodzie ok 2 h. Sprawdzamy po tym czasie czy są miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w paseczki.
Cebulę siekamy. Smażymy na
oleju.Kiedy się zezłoci dodajemy nasze pokrojone żołądki, pokrojone w paski
pieczarki i
pomidory z puszki. Dusimy całość ok 20 minut. Następnie dolewamy, ok 2 szklanek
bulionu. Zagotowujemy. Zaciągamy powstały sos łyżką
mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Doprawiamy
solą,
pieprzem i odrobiną
bazylii do smaku. Posypujemy
koperkiem.