ßßß Cookit - przepis na SAMO ZDROWIE CZYLI GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM

SAMO ZDROWIE CZYLI GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM

nazwa

Wykonanie

Mimo, że w Europie podroby wciąż robią furorę, przez nas bardzo często są wciąż niedoceniane z niewiadomych przyczyn. Może wynika to z naszych uprzedzeń i niewiedzy?
A szkoda, bo podroby mają wiele zalet.
Nie tylko niską cenę. Są też bogatym źródłem witamin i składników mineralnych - szczególnie cynku i żelaza. Dostarczają nam także wartościowego białka. A przyrządzone w odpowiedni sposób są naprawdę smaczne! Dziś podaję przepis na gęsty gulasz z żołądków.
Pycholec!
Składniki:
1kg żołądków drobiowych
2 marchewki
1 por
1 pietruszka
puszka pomidorów w sosie własnym
2 cebule
200g pieczarek
olej
łyżka mąki
pieprz
sól
bazylia
koperek
bulion warzywny
Wykonanie:
Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej wodzie ok 2 h. Sprawdzamy po tym czasie czy są miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w paseczki. Cebulę siekamy. Smażymy na oleju.Kiedy się zezłoci dodajemy nasze pokrojone żołądki, pokrojone w paski pieczarki i pomidory z puszki. Dusimy całość ok 20 minut. Następnie dolewamy, ok 2 szklanek bulionu. Zagotowujemy. Zaciągamy powstały sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii do smaku. Posypujemy koperkiem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/01/samo-zdrowie-czyli-zoadki-w-sosie.html