ßßß Cookit - przepis na MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ

MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ

nazwa

Wykonanie

Chyba wszyscy lubimy naleśniki.
Mniej więcej raz w miesiącu serwuję je, jako drugie danie obiadowe, podając z powidłami, cukrem lub serkiem. Pięknie prezentują się również naleśniki ze śmietaną i czekoladą ale my nie lubimy takiego zestawienia, gdyż są dla nas za słodkie. Czasami odbiegam od tradycyjnej wersji naleśników i robię je z mąki orkiszowej albo smażę takie jak zebra - w czekoladowe paski :)))
Dziś właśnie wersja w paski z pysznym serkiem ricotta.
Składniki:
1szkl mleka
1/2 szkl wody najlepiej gazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 płaska łyżka kakao
szczypta soli
olej do smażenia
Nadzienie serowe:
200g sera ricotta
2 płaskie łyżki cukru
odrobina cukru waniliowego
otarta skórka ze sparzonej cytryny
2-3 łyżki słodkiej gęstej śmietanki
Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka.
Wykonanie naleśników:
Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego kakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta, na to cienkim strumieniem (lub łyżką) wlewamy kakaowe ciasto w formie wąskich pasków. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Stronę bez pasków smarujemy naszym serkiem i zwijamy w rulon.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/01/mozaikowe-nalesniki-z-ricotta.html