ßßß Cookit - przepis na Naleśniki po węgiersku "Palacsinta"

Naleśniki po węgiersku "Palacsinta"

nazwa

Wykonanie

Znakomite i rozpływające się w ustach naleśniki po węgiersku z dżemem morelowym i orzechami włoskimi, polane sosem czekoladowym, to przysłowiowe niebo w gębie. U mnie w domu zniknęły ze stołu w kilka minut, polecam do wypróbowania .
składniki na 4 porcje
ciasto
2 szklanki mąki
2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody gazowanej
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka masła do smażenia
nadzienie
3 łyżki dżemu morelowego
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
skórka z 1 cytryny
sos czekoladowy
1 tabliczka czekolady
3 łyżki kakao
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
przepis
Przesianą mąkę, jajka, mleko,wodę, sól,1 łyżkę cukru i łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut .
Na rozgrzanym maśle smażymy naleśniki, rozprowadzając je równomiernie na patelni .
Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem ze zmielonych orzechów włoskich wymieszanych z otartą skórką z cytryny i dżemem morelowym i składamy w "chusteczkę".
sos czekoladowy
Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody, topimy masło, połamaną czekoladę, dodajemy do niej kakao, śmietankę i 1 łyżkę cukier. Podgrzewamy , dobrze mieszamy, każdy naleśnik polewamy sosem czekoladowym .
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/01/nalesniki-po-wegiiersku-palacsinta.html