Wykonanie
Znakomite i rozpływające się w ustach naleśniki po węgiersku z
dżemem morelowym i
orzechami włoskimi, polane sosem
czekoladowym, to przysłowiowe niebo w gębie. U mnie w domu zniknęły ze stołu w kilka minut, polecam do wypróbowania .

składniki na 4 porcjeciasto2 szklanki
mąki2
jajkaszklanka
mlekaszklanka
wody gazowanejszczypta
soli1 łyżka
cukru1 łyżka
oleju1 łyżka
masła do smażenianadzienie3 łyżki
dżemu morelowego3 łyżki zmielonych
orzechów włoskichskórka z 1
cytrynysos
czekoladowy1 tabliczka
czekolady3 łyżki
kakao1/2 szklanki słodkiej
śmietanki1 łyżka
masła1 łyżka
cukruprzepisPrzesianą
mąkę,
jajka,
mleko,
wodę,
sól,1 łyżkę
cukru i łyżkę
oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut .Na rozgrzanym
maśle smażymy naleśniki, rozprowadzając je równomiernie na patelni .Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem ze zmielonych
orzechów włoskich wymieszanych z otartą
skórką z cytryny i
dżemem morelowym i składamy w "chusteczkę".sos
czekoladowyNa bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej
wody, topimy
masło, połamaną
czekoladę, dodajemy do niej
kakao,
śmietankę i 1 łyżkę
cukier. Podgrzewamy , dobrze mieszamy, każdy naleśnik polewamy sosem
czekoladowym .