Wykonanie
Chyba wszyscy lubimy naleśniki.Mniej więcej raz w miesiącu serwuję je, jako drugie danie obiadowe, podając z powidłami,
cukrem lub
serkiem. Pięknie prezentują się również naleśniki ze
śmietaną i
czekoladą ale my nie lubimy takiego zestawienia, gdyż są dla nas za słodkie. Czasami odbiegam od tradycyjnej wersji naleśników i robię je z
mąki orkiszowej albo smażę takie jak zebra - w
czekoladowe paski :)))Dziś właśnie wersja w paski z pysznym
serkiem ricotta.

Składniki:1szkl
mleka1/2 szkl
wody najlepiej gazowanej2
jajka2 szklanki
mąki1 łyżka
cukru1 płaska łyżka
kakaoszczypta
soliolej do smażeniaNadzienie
serowe:

200g
sera ricotta2 płaskie łyżki
cukruodrobina
cukru waniliowegootarta skórka ze sparzonej
cytryny2-3 łyżki słodkiej gęstej
śmietankiSerek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać
cukier,
cukier waniliowy,
skórkę z cytryny i
śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę
mleka.Wykonanie naleśników:Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie:
jajka, szczyptę
soli,
mleko,
wodę,
cukier i
mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego
kakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać
olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta, na to cienkim strumieniem (lub łyżką) wlewamy
kakaowe ciasto w formie wąskich pasków. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Stronę bez pasków smarujemy naszym
serkiem i zwijamy w rulon.