Wykonanie
            Kilka dni temu Joasia na swoim blogu Kuchenne szaleństwa 
Margarytkizamieściła przepis na kotlety mielone z 
kaszą jęczmienną.Był to dla mnie impuls - yees!.. mam pomysł na niedzielny obiadek :) Postanowiłam, że chętnie wypróbuję przepis zwłaszcza, że akurat miałam kupiony piękny kawałek 
chudej szynki z przeznaczeniem na mielone. Postanowiłam jednak zamienić 
kaszę jęczmienną na moją ulubioną jaglaną (chociaż przeciwko jęczmiennej też nic nie mam) i w ten sposób urozmaicić tradycyjne mielone.
Będę wracała nie raz do tego przepisu, to kotleciki wyszły pyszne!Robiłam z dość dużej porcji 
mięsa, bo jak już robię, to z rozmachem - od razu na 2 dni :)))

Składniki:600 g 
mielonego mięsa (ja zmieliłam 
mięso od 
szynki)1,5 szklanki ugotowanej 
kaszy jaglanej2 
jajkaząbek 
czosnku1 duża 
cebula2-3 łyżki zimnej 
wodysólświeżo mielony 
pieprzolej/oliwa1 czubata łyżka 
bułki tartej do środka mielonych
majeraneksłodka paprykabułka tarta do obtoczeniaWykonanie:
Mięso kroimy na kawałki mielimy w maszynce do 
mięsa wraz z 
czosnkiem i 
cebulą. Do zmielonego 
mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną 
kaszę jaglaną, całe 
jajka, 
sól, 
pieprz, 
majeranek, 
słodką paprykę, łyżkę 
bułki tartej oraz 2-3 łyżki zimnej 
wody. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. 
Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w 
bułce tartej. Mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym 
olejem (wystarczy kilka łyżek). Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia .Tak przygotowane kotlety przekładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni na ok 15 minut. Mielone przyrządzone w ten sposób nie są pyszne, nie są zbyt przyrumienione a jednocześnie są mniej kaloryczne niż te tradycyjnie smażone na 
oleju.