Wykonanie
Cebularze to pyszny przysmak lubelski.
Drożdżowe placuszki z
cebulą i
makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i
ciasto drożdżowe i smażoną
cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :)Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając
mak na
chudy boczek. Mięciutkie
drożdżowe ciasto i podsmażona
cebula z
boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację.

Składniki:0,5 kg
mąki pszennej3
żółtka (
białka zostawić do posmarowania brzegów
bułek)1 szklanka letniego
mleka100 g
masła50 g
drożdży1 łyżeczka
cukru0,5 łyżeczki
soli250 g
cebuli200g
boczku3 łyżki
olejumajeranekWykonanie:

Do
mąki dodać
sól i
żółtka.
Drożdże wymieszać z
cukrem,dodać 0,5 szklanki letniego
mleka i wlać do
mąki. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego
mleka.
Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. U mnie wyszło ich 13. Formujemy z nich kulki, spłaszczamy je i układamy na blaszce pozostawiając na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. .
Cebulę obrać, grubo posiekać. Wraz z pokrojonym
boczkiem zrumienić na
oleju. Doprawić
solą,
pieprzem, odrobiną
majeranku. Wyrośnięte kulki spłaszczamy, a płaskim dnem kubka tworzymy zagłębienie w którym umieszczamy
cebulowy farsz. Piec w temp.180st, 20- 25 minut.