Wykonanie
Jajka, pod każdą postacią są dla mnie idealnym śniadaniem.Jeśli czasu jest mało gotuję je najzwyczajniej na miękko, a jeśli czasu mam więcej wtedy przygotowuję coś odrobinę bardziej wymyślnego np.omlet :-)
Składniki:3
jajka2 łyżki
mleka2
pieczarkikawałek
papryki czerwonejkawałek
papryki zielonejszczypioreksólpieprzłyżka
masładodatkowo można dorzucić:
szynkę,
boczek,
kukurydzę,
groszek,
ziemniaki,
ser,
szpinak - czyli praktycznie wszystko co mamy pod ręką albo w lodówceWykonanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła. Na rozgrzane
masło wrzucamy pokrojone
pieczarki i pokrojone w drobną kostkę
papryki. Podsmażamy chwilkę, lekko solimy i
pieprzymy. W miseczce rozkłócamy
jajka z
mlekiem. Masę lekko solimy i
pieprzymy, po czym wylewamy na podsmażone warzywka. Smażymy na małym ogniu, przechylając od czasu do czasu patelnię, aby masa jajeczna wciekła pod spód. Jeśli lubimy omlet lekko ścięty, w momencie kiedy masa na wierzchu jest jeszcze minimalnie płynna składamy na pół, chwilę podgrzewamy i przekładamy na talerz. Jeśli natomiast jesteśmy zwolennikami mocno ściętego omletu, kiedy masa jest jeszcze lekko płynna przykrywamy patelnię pokrywką, aby góra dobrze się ścięła. "Wsad" czyli nadzienie naszego omletu uzależnione jest od tego co lubimy.