Wykonanie
Ciasta na
jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-)No i wcale się nie dziwię, że zawładnęły naszymi
sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi
owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt jest zawsze jeden: otrzymamy proste ale pyszne co nieco do
kawy lub popołudniowej
herbatki.U mnie dziś dla odmiany w formie babki, upieczonej w podłużnej foremce "keksowej" :-)

Składniki:250g
borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być
jagody)150g
masła3
jajka120g
cukru½ łyżeczki
cukru waniliowego100g
jogurtu naturalnego270g
mąki pszennejkilka kropli
aromatu waniliowego1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Jagody umyć ,odsączyć na sicie. Miękkie
masło o temperaturze pokojowej,
cukier,
cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym
jajku. Następnie d odać
jogurt i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone
borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować
margaryną i posypać
bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min .Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne.