ßßß
Składniki na 12 sztuk:300 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenie3 łyżki maku1 łyżeczka cukru waniliowego180 g jogurtu naturalnego2 duże jajka100 g roztopionego masła2/3 szklanki cukruWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (u mnie z termoobiegiem).Formę na muffiny wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy suche składnik (mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukry). W drugiej misce łączymy płynne składniki tj. jajka, jogurt i roztopione, przestudzone masło dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie łączymy such składniki z mokrymi mieszają tylko do czasu aż składniki się połączą. Ciasto nakładamy do papilotek do ok 3/4 wysokości foremki. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.Upieczone babeczki studzimy na kratce i podajemy z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.Smacznego!