ßßß Cookit - przepis na JOGURTOWA BABKA Z BORÓWKAMI

JOGURTOWA BABKA Z BORÓWKAMI

nazwa

Wykonanie

Ciasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-)
No i wcale się nie dziwię, że zawładnęły naszymi sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt jest zawsze jeden: otrzymamy proste ale pyszne co nieco do kawy lub popołudniowej herbatki.
U mnie dziś dla odmiany w formie babki, upieczonej w podłużnej foremce "keksowej" :-)
Składniki:
250g borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody)
150g masła
3 jajka
120g cukru
½ łyżeczki cukru waniliowego
100g jogurtu naturalnego
270g mąki pszennej
kilka kropli aromatu waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jagody umyć ,odsączyć na sicie. Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie d odać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min .
Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/10/jogurtowa-babka-z-borowkami.html