Wykonanie
Po gotowaniu rosołu pozostaje nam zawsze dylemat, co zrobić z
mięsem, na którym zupka się gotowała? Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy.Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane
mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone.Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z
mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze.Składniki:2
jajka1
cebulałyżka
musztardysól,
pieprzprzyprawa do kurczakakoperekoliwa do smażenia
masło sklarowane
bułka tartaWykonanie:
Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę.
Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do
mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane
mięso wraz z
cebulą. Dodajemy
jajka,
bułkę tartą,
przyprawy:
sól,
pieprz,
koperek,
musztardę, trochę
przyprawy do kurczaka. Gotowane
mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego
masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak. U mnie z
purre ziemniaczanym z
szynką i
marchewką (przepis TUTAJ),
ogórkiem i czerwoną zasmażaną
kapustą.