ßßß Cookit - przepis na Kotlety jajeczne z dodatkiem musztardy.

Kotlety jajeczne z dodatkiem musztardy.

nazwa

Wykonanie

Kotlety z jajek to wegetariańska lub postna propozycja. Danie proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Wersja kotletów jajecznych z musztardą przypadłą mi szczególnie, bo mają wyrazisty smak.
Składniki:
7 jajek
1 cebula
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Gotujemy 6 jajek na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Cebulę drobno siekamy, a następnie szklimy na niewielkiej ilości masła.
Obrane jajka ścieramy na tarce, mieszamy z cebulą, jogurtem, musztardą oraz zieleniną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem . Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, masa powinna być lekko klejąca.
Z gotowej masy jajecznej formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w bułce tarce, a następnie smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/08/kotlety-jajeczne-z-dodatkiem-musztardy_13.html