Wykonanie
Kotlety z
jajek to wegetariańska lub postna propozycja. Danie proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Wersja kotletów jajecznych z
musztardą przypadłą mi szczególnie, bo mają wyrazisty smak.
Składniki:7
jajek1
cebula2 łyżeczki
musztardy sarepskiej1 łyżka
jogurtu naturalnego2 łyżki posiekanego
koperku i
natki pietruszki2 łyżki
bułki tartejsól,
pieprzdodatkowo:
bułka tarta do panierowania2 łyżki
masłaPrzygotowanie:Gotujemy 6
jajek na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
Cebulę drobno siekamy, a następnie szklimy na niewielkiej ilości
masła.Obrane
jajka ścieramy na tarce, mieszamy z
cebulą,
jogurtem,
musztardą oraz
zieleniną. Doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem . Wbijamy surowe
jajko i dodajemy
bułkę tartą, masa powinna być lekko klejąca.Z gotowej masy jajecznej formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w
bułce tarce, a następnie smażymy na
maśle z obu stron na złoty kolor.Smacznego :)