ßßß Cookit - przepis na WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM

WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora.
Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!
A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :)
O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy zjeść wieczorem coś ciepłego...
Widząc młody groszek nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić.... mimo.. niestety wysokiej ceny :(
Składniki:
4 skrzydełka
2 młode marchewki,
1 młoda pietruszka
kawałek selera naciowego
pół szklanki młodego groszku
3 młode ziemniaki
5-6 różyczek kalafiora,
natka pietruszki
sól i pieprz.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte skrzydełka - gotujemy 15 minut po czym dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki,różyczki kalafiora,seler naciowy pokrojony w kostkę. Gotujemy kolejne 15 minut i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz groszek. Całość gotujemy jeszcze chwile, aby ziemniaki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/07/wiosenna-jarzynowa-z-groszkiem-i.html