Wykonanie
Gulasz robię dość często, więc staram się, aby za każdym razem był on trochę inny w smaku. Tym razem pokombinowałam całkowicie:)Był piękny kawałek
wołowiny, były angielskie
białe kiełbaski (kupione w zupełnie innym celu) i powstał przepyszny, oryginalny gulasz, o pięknej ciemnej barwie i bardzo fajnym smaku.Gęsty - oprócz
mięsa zawiera
marchewkę,
cebulę i
pieczarki, a pomiędzy dużymi kawałkami
wołowiny plątają się malutkie klopsiki.Do tego obowiązkowo
kasza (akurat nie miałam gryczanej, więc padło na jęczmienną) i obiad gotowy!Składniki:1kg
wołowiny6 angielskich białych
śniadaniowych kiełbasek2
marchewki2
cebule25dkg
pieczareksólpieprzmajeranekliść laurowyziele angielskiesłodka papryka1 łyżeczka
przecieru pomidorowegonatka pietruszkiWykonanie:
Wołowinę kroimy w duże kawałki, obsypujemy
przyprawami, wkładamy na miseczkę i chowamy do lodówki na ok 1h. W tym czasie z kiełbasek wyciskamy masę, formując klopsiki wielkości
orzecha włoskiego.Na sklarowanym
maśle rumienimy pokrojoną w kostkę
cebulę oraz pokrojone w plasterki
marchewki. Do zrumienionej
cebuli przekładamy
mięso,zwiększamy ogień i przysmażamy je ze wszystkich stron. Powinno pięknie się przyrumienić i puścić ciemno brązowy sosik. Po chwili dokładamy do
mięsa klopsiki i całość smażymy jeszcze ok 10 minut. Dorzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie,
słodką paprykę,
sól i podlewamy przegotowaną
wodą, tak aby zakryła nam
mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 1.5h (czas gotowania zależy od gatunku naszej
wołowiny).
Pieczarki kroimy w plasterki dorzucamy do
mięsa. Od czasu do czasu mieszamy, aby uniknąć przypalenia gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę
przecieru pomidorowego oraz doprawiamy do smaku.

Podajemy obowiązkowo z
kaszą i
buraczkami albo
ogórkiem kiszonym.
