ßßß Cookit - przepis na ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO

ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO

nazwa

Wykonanie

Nikt nie zaprzeczy, że ciasto francuskie jest ciastem pracochłonnym i nie zawsze wychodzi idealnie. Robiłam je kilka razy, ale efekt końcowy nie ukrywam, że pozostawiał wiele do życzenia. Dlatego od kilku lat korzystam z ciasta gotowego, najczęściej mrożonego. Potrawy z ciastem francuskim to wspaniałe rozwiązanie dla osób nie lubiących spędzać wielu godzin w kuchni. No i zawsze się udają! Można poszaleć układając dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając najrozmaitsze kształty... warunkiem jest tylko dobrze nagrzany piekarnik do 200st - i efekt murowany i to w przeciągu 30 minut :)
Ja dziś szalałam "na wytrawnie" - ostatnio było sporo słodkości :))
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
15 dag szynki
15 dag żółtego sera
cebula
jajo do posmarowania ślimaczków
szczypiorek lub natka pietruszki
trochę majeranku
Wykonanie:
Cebulę, szynkę i ser pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać odrobinę majeranku, zieleninę, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200 o C. Dobre i ciepłe, i zimne.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/slimaczki-z-szynka-z-ciasta-francuskiego.html