ßßß Cookit - przepis na Francuskie ślimaczki z szynką

Francuskie ślimaczki z szynką

nazwa

Wykonanie

Jakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.
Składniki :
opakowanie ciasta francuskiego
150 g szynki
150 g sera żółtego gouda
2 łyżki gęstej śmietany
kilka listków pietruszki
szczypiorek lub natkę z młodej cebuli
1 jajko
pieprz
Przygotowanie :
Szynkę oraz ser kroję w małą kosteczkę, dodaję do nich śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Mieszam i doprawiam pieprzem. Wykładam i równomiernie rozprowadzam na arkuszu ciasta francuskiego pamiętając aby zostawić 2 "marginesy" na dłuższych bokach. Zwijam w rulon możliwie ciasno a następnie kroję w ok 1,5 cm krążki. Po ułożeniu na blasze z odpowiednimi odstępami smaruję roztrzepanym jajkiem i zapiekam ok 12 minut w 190-200oC.
Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/01/francuskie-slimaczki-z-szynka.html