Wykonanie
            Nikt nie zaprzeczy, że 
ciasto francuskie jest 
ciastem pracochłonnym i nie zawsze wychodzi idealnie. Robiłam je kilka 
razy, ale efekt końcowy nie ukrywam, że pozostawiał wiele do życzenia. Dlatego od kilku lat korzystam z ciasta gotowego, najczęściej mrożonego. Potrawy z 
ciastem francuskim to wspaniałe rozwiązanie dla osób nie lubiących spędzać wielu godzin w kuchni. No i zawsze się udają! Można poszaleć układając dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając najrozmaitsze kształty... warunkiem jest tylko dobrze nagrzany piekarnik do 200st - i efekt murowany i to w przeciągu 30 minut :)Ja dziś szalałam "na wytrawnie" - ostatnio było sporo słodkości :))Składniki:

opakowanie 
ciasta francuskiego15 dag 
szynki15 dag 
żółtego seracebulajajo do posmarowania ślimaczków
szczypiorek lub 
natka pietruszkitrochę 
majerankuWykonanie:
Cebulę, 
szynkę i 
ser pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać odrobinę 
majeranku, 
zieleninę, przyprawić 
pieprzem i wymieszać. 
Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować 
żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200 o C. Dobre i ciepłe, i zimne.
