Wykonanie
Nikt nie zaprzeczy, że
ciasto francuskie jest
ciastem pracochłonnym i nie zawsze wychodzi idealnie. Robiłam je kilka
razy, ale efekt końcowy nie ukrywam, że pozostawiał wiele do życzenia. Dlatego od kilku lat korzystam z ciasta gotowego, najczęściej mrożonego. Potrawy z
ciastem francuskim to wspaniałe rozwiązanie dla osób nie lubiących spędzać wielu godzin w kuchni. No i zawsze się udają! Można poszaleć układając dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając najrozmaitsze kształty... warunkiem jest tylko dobrze nagrzany piekarnik do 200st - i efekt murowany i to w przeciągu 30 minut :)Ja dziś szalałam "na wytrawnie" - ostatnio było sporo słodkości :))Składniki:
opakowanie
ciasta francuskiego15 dag
szynki15 dag
żółtego seracebulajajo do posmarowania ślimaczków
szczypiorek lub
natka pietruszkitrochę
majerankuWykonanie:
Cebulę,
szynkę i
ser pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać odrobinę
majeranku,
zieleninę, przyprawić
pieprzem i wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować
żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200 o C. Dobre i ciepłe, i zimne.