Wykonanie
pół dużej
kapusty pekińskiej lub jedna mała
filet z kurczakamała puszka
kukurydzy (bonduelle takie małe robi :)4
ogórki konserwowe1
marchewka (dla nadania koloru
między warstwami)
sól,
pieprz i
przyprawa gyros wedle uznania2 łyżki
majonezu1 łyżka
keczupolej2
jajkaWykonanie:
Mięso pokrojone w kostkę i obsypane
przyprawą do gyrosa obsmażamy na
oleju. Podlewamy odrobiną
wody i dusimy chwilę do miękkości. Podczas, gdy
mięso stygnie kroimy
kapustę,
ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania)
mięso,
kukurydzę,
marchewkę,
kapustę -
sos majonezow-
ketchupowy,
ogórek konserwowy, znowu warstwę
mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy
jajkiem startym na oczkach i posypujemy
szczypiorkiem.
Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie :) o ile zdołamy wytrwać do tej
pory...