Wykonanie
Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich
pomidorów jest jedną z moich ulubionych zup.Ja podaję ją z
makaronem.
Składniki:1,5 kg miękkich, mocno dojrzałych
pomidorów2,5 litra
wodyporcja rosołowa2 skrzydełka2 płaskie łyżeczki
Vegety domowej roboty (mieszanka
suszonych warzyw i
ziół)20 ziaren
pieprzu czarnego10 ziaren
ziela angielskiegoliść laurowysól do smakumały
seler i latem 3 duże świeże liście
seleramały
por1
cebula1 duża
marchewka1
korzeń pietruszkikilka gałązek
natki pietruszkigałązka
lubczykuWykonanie:
Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się
pomidorów.Powstały
sos pomidorowy przecieramy przez sitko.
Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną
wodą, włączamy. Gdy
woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ściągamy szumowinę i dodajemy domową
Vegetę,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy oraz
sól. Całość gotujemy na małym ogniu.Po 40 minutach dodajemy warzywa i
zieleninę.Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy warzywa,
zieleninę i
mięso.Dolewamy przetarte
pomidory, całość zagotowujemy.
Mięso oddzielamy od kości, i wrzucamy ponownie do zupy.
Marchewkę kroimy na krążki i ponownie wrzucamy do zupy.Ponieważ ja lubię zupy bez
śmietany, pomidorowej nie zabielam.Zupę podajemy z
makaronem,
ryżem lub lanymi kluskami.Smacznego :)Przepis dodaję do akcji kulinarnej: