ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów

nazwa

Wykonanie

Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów jest jedną z moich ulubionych zup.
Ja podaję ją z makaronem.
Składniki:
1,5 kg miękkich, mocno dojrzałych pomidorów
2,5 litra wody
porcja rosołowa
2 skrzydełka
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
20 ziaren pieprzu czarnego
10 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól do smaku
mały seler i latem 3 duże świeże liście selera
mały por
1 cebula
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka lubczyku
Wykonanie:
Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się pomidorów.
Powstały sos pomidorowy przecieramy przez sitko.
Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, włączamy. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ściągamy szumowinę i dodajemy domową Vegetę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Całość gotujemy na małym ogniu.
Po 40 minutach dodajemy warzywa i zieleninę.
Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy warzywa, zieleninę i mięso.
Dolewamy przetarte pomidory, całość zagotowujemy.
Mięso oddzielamy od kości, i wrzucamy ponownie do zupy.
Marchewkę kroimy na krążki i ponownie wrzucamy do zupy.
Ponieważ ja lubię zupy bez śmietany, pomidorowej nie zabielam.
Zupę podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji kulinarnej:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/09/zupa-pomidorowa-ze-swiezych-letnich_23.html