ßßß Cookit - przepis na Komosa ryżowa z pesto, fasolą i jajkiem w koszulce

Komosa ryżowa z pesto, fasolą i jajkiem w koszulce

nazwa

Wykonanie

Ostatnio opętało mnie coś szalonego. Piję czystek, jem pestki gorzkich moreli, do soków dosypuję młody jęczmień i zjadam kiełki. Ogólnie fascynują mnie eko produkty. Ale nie dlatego że opanowała mnie jakaś moda, bo teraz modnie jest być eko, ale dlatego że działa u mnie czysta ciekawość. Ciekawość jak to smakuje i jakie jest. Nie wpadam w paranoję nie jestem super eko ale próbuję i szukam. I jest fajnie. Zaopatrzyłam się więc w komosę ryżową. To że jest super zdrowa- wiemy wszyscy. Nie będę się powtarzać. W głębi duszy czuję, że pierwszy przepis powinien być na słodko jednak na pierwszy ogień zrobiłam wersję wytrawną. I.... jest przepyszna! Z pesto z rukoli, fasolą czarne oczko i pomidorami, a do tego fantastyczne płynne żółtko. Jeśli mięsożercy czują się przytłoczeni brakiem mięsa to proszę bardzo- droga wolna możecie dodać kurczaka lub inne mięso.
Składniki:
szklanka komosy ryżowej
2-3 łyżki pesto z rukoli
pół szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej drobnej fasoli- u mnie czarne oczko
puszka pomidorów, świeże pomidory pozbawione skóry- lub tak jak u mnie domowa konfitura z pomidorów
jajka- 1 jajko dla 1 osoby
sól
pieprz
szczypta chili
Wykonanie:
Komosę ryżową przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie miękka wymieszaj ją z pesto. Pomidory wrzuć na patelnię, dodaj fasolę, sól, pieprz i chili. Wymieszaj całość żeby się podgrzała. Przygotuj jajko w koszulce (może być także jajko sadzone). Komosę rozłóż na talerzu dodaj pomidory z fasolą i ułóż jajko. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2015/10/komosa-ryzowa-z-pesto-fasola-i-jajkiem.html