Wykonanie
Używając meksykańskich produktów ze sklepu Arriba chcę pokazać Wam, jak z powodzeniem można z nich tworzyć dania bardziej bliskie naszej kulturze. To zresztą bardzo przyjemna kulinarna zabawa :) Staram się ciut złagodzić meksykańskie ostre smaki i nadać im bardziej domowego charakteru. Jestem zachwycona możliwościami, jakie dają te produkty. Zaglądajcie do mnie regularnie, bo będzie się dużo w najbliższym czasie działo :) Sklep oferuje kilkaset produktów prosto z gorącego Meksyku, więc naprawdę warto TAM zajrzeć, zapraszam.Moja dzisiejsza zapiekanka powstała na cześć firmy, która te wspaniałe produkty sprzedaje :)Użyłam w niej:- małe kukurydziane tortille- smażoną
fasolę Bayos- sos Chipotles mielone ciemne




Składniki:9 małych kukurydzianych tortilli ze sklepu Arriba0,5 szklanki
pomidorów z puszki0,5 szklanki
kukurydzy z puszki1 szklanka tartego
żółtego sera6 łyżek
fasoli Bayos smażonej ze sklepu Arriba2
jajka2 duże ząbki
czosnku1 szklanka gęstej, kwaśnej
śmietany2 łyżeczki sosu Chipotles mielone ciemne ze sklepu Arriba
olejsól,
pieprz,
chili w płatkachPrzygotowanie:Naczynie do zapiekania (dość głębokie, u mnie wielkość 15x20 cm, wysokość 7 cm) dokładnie za pomocą pędzelka smaruję
olejem i wysypuję
bułką tartą. Wykładam dno 2 tortillami. 3 tortille dzielę na pół i wykładam nimi boki naczynia. Smaruję tortille
olejem.W miseczce mieszam
pomidory z 1/3 tartego
sera,
jajkiem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i 1 łyżeczką sosu Chipotles, doprawiam lekko
solą i
pieprzem. Wykładam masę na tortille. Przykrywam kolejnymi 2 plackami. W misce mieszam
śmietanę, 1/3
sera i
jajko, doprawiam masę
solą,
pieprzem i
chili, połowę tak przygotowanej masy wykładam jako kolejną warstwę zapiekanki, przykrywam 2 tortillami. Wykładam
fasolę, wyrównuję jej powierzchnię , wylewam resztę
śmietany. Ozdabiam powierzchnię łyżeczką sosu Chipotle. Wystające końce tortilli dokładnie smaruję
olejem, żeby były chrupiące po upieczeniu. Wstawiam zapiekankę na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Podaję z ulubioną salsą.Przepis autorski.












