Wykonanie
Nasz syn pojechał na wakacje z dziadkami i...z jednej strony jest fajnie. Nie ukrywajmy. Ale z drugiej...bardzo tęsknimy. Zdecydowanie inaczej jest kiedy jesteśmy sami na wakacjach..ruch, zwiedzanie, szał...tęsknota ma inny wymiar. Teraz...czuję się tak jakbym nie miała ręki. Wiem że Piotrek
bawi się cudowanie ale nie zmniejsza to mojej tęsknoty. Gotuję, pracuję, ćwiczę.. Dzisiaj w mojej kuchni prawdziwy światowy mix.
Chlebki rozmarynowe które zrobiłam na kształt chlebkow chapatti (które uwielbiam) do tego chorwacki ajwar i
jajo sadzone. A wszystko inspirowane meksykańskimi huevos rancheros. Rozpiętość kontynentalna:) Ajwar to mój tegoroczny wakacyjny łup i tylko czekałam żeby go do czegoś wykorzystać. Tutaj sprawdza się idealnie. Nie ma co ukrywać to jedno z tych śniadań na które trzeba
mieć czas ale..jest tak pyszne że warto!

Składniki: na
chlebki:100 g
mąkipół łyżeczki
soli- użyłam
soli himalajskiejpół łyżeczki
cukrupół łyżeczki suszonego
rozmarynu75 g
jogurtu greckiegołyżka
oliwyewentualnie
wodadodatkowo:1 duża
cebula4-5 łyżek pasty ajwar
papryczka chili- wg gustu
sólpieprzjajkaolej do smażenia- u mnie
ryżowymasłoWykonanie:Składniki na
chlebki połącz w misce. Wyrabiaj chwilę aż ciasto będzie gładkie. Odstaw na ok 20 minut. W tym czasie pokrój
cebulę w półplasterki i podsmaż na
oleju. Gdy zmięknie dodaj ajwar i przypraw. Wymieszaj. Ciasto podziel na 4 kulki. Każdą rozwałkuj cienko na okrągły placek. Każdy smaż na suchej patelni z obu stron.
Masło rozpuść na patelni i przygotuj
jajka sadzone. Ajwar z
cebulą i
jajkiem możesz zwinąć w
chlebki lub posmarować go i zjeść jak pizzę. Pełna dowolność:)Smacznego!