Wykonanie
Co dwie Krople
Oliwy to nie jedna. Dlatego w weekend oddałam pałeczkę w kuchni mojemu mężusiowi który jest zdecydowanie mistrzem w przygotowaniu
owoców morza.
Ośmiornicę od początku do końca przygotował sam i nawet nie miałam wstępu do kuchni. Wszystko było naprawdę perfekcyjne! Ale czym byłoby pyszne jedzenie bez przyjaciół i atmosfery? Prawdopodobnie czymś mniej wesołym i przyjemnym. Dlatego takie dania zjada się najlepiej w dobrym towarzystwie. To był bardzo udany wieczór. Efekt? Pysznie nawet przepysznie i wszyscy czekamy na więcej:)

Składniki:
Ośmiornica:1
ośmiornica2
listki laurowe1
cebulapapryczka chili -u nas 2 tajskie- wg gustuok 2 szklanki
wodypęczek
zielonych szparagówmasłorukolapesto:pęczek
pietruszkiząbek
czosnkusólpieprzoliwarisotto:
ryż do arborio2
papryczki chiliduża
cebula3 ząbki
czosnkuszklanka passaty pomidorowej3 duże
pomidory pozbawione skóry (w tym celu sparz je wrzątkiem)
sóloliwawywar z
ośmiornicy (ok 800 ml)Wykonanie:
Ośmiornicę,
liście laurowe,
cebulę,
chili, włóż do garnka,
skrop oliwą, dodaj
wodą i gotuj na wolnym ogniu aż
ośmiornica będzie miękka. W
między czasie przygotuj pesto. Wszystkie składniki na pesto zmiksuj ze sobą lub utrzyj w moździerzu.
Szparagi ugotuj na parze z odrobiną
masła i pokrój je na kawałki. Przygotuj risotto. Posiekaj
cebulę i
czosnek. Na rozgrzanej patelni zeszklij
cebulę czosnek dodaj nieco później. Następnie dodaj papryczki i
pomidory pokrojone w kostkę. Wymieszaj całość i gotuj przez ok 10 minut. Odcedź
ośmiornicę a
wywar dodaj do risotto. Wsyp
ryż. Gotuj na małym ogniu aż będzie miękki. W razie potrzeby dolewaj passatę.
Ośmiornicę pokrój na kawałki. Dodaj do
ryżu i gotuj 2 minuty. Dopraw
solą. Przed podaniem dodaj część
szparagów i
rukoli do risotto i wymieszaj. Resztę ułóż na wierzchu. Podawaj z pesto.Smacznego!Przepis inspirowany przepisem znalezionym na blogu Kwestia Smaku.