Wykonanie
Ostatnie dni były szalone. Od poniedziałku do dziś żyłam na wysokich obrotach wliczając wycieczkę do Warszawy, gnanie do domu żeby zdążyć i spotkać się z moją koleżanką i wczorajsze urodziny kolegi. Trochę za szybkie tempo ale nie narzekam.. A Warszawa kompletnie mnie zauroczyła i zaskoczyła bardzo pozytywnie. I wiem że nie jest to moja ostatnia wizyta w stolicy. Prawdę powiedziawszy to dopiero dziś miałam okazję wrócić do mojej kuchni i przygotować coś pysznego. Planowałam hamburgery ale w końcu padło na hot dogi. Ale.. nie jakieś tam zwyczajne tylko przepyszne, szybkie i fantastyczne hot dogi! Moja mama bardzo często robiła hot dogi i były naprawdę przepyszne. Zawsze dodała coś ciekawego. Ja za Jej przykładem też kombinuję. Dlatego mój jest z
rukolą,
ogórkiem kiszonym i sosem na bazie
jogurtu z ajvarem i
cebulą smażoną. Bardzo lubię hot dogi nowojorskie czyli z
kapustą kiszoną więc wpakowanie
ogórka kiszonego było kwestią czasu. Jest pysznie i ciekawie. Możecie dodać ulubiony sos lub
ketchup i
musztardę. I macie kolejny fajny pomysł na grilla:)
Składniki (na 4 hot dogi):
bułki lub
bagietka4
parówki lub
kiełbaski dobrej jakości (z
szynki)garść
rukoli3-4
ogórki kiszonesos:pół szklanki
jogurtu naturalnegołyżeczka pasty ajvar lub innej pasty paprykowej lub
ketchupu2 ząbki
czosnkupół
cebuli (podsmażonej)opcjonalnie
musztardaWykonanie:
Bułki lub
bagietkę przekrój wzdłuż i zgrilluj. W tym czasie zrób sos. Połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj.
Parówki lub
kiełbaski zgrilluj z każdej strony często obracając.
Bułkę posmaruj sosem dodaj
rukolę, pokrojone w kawałki
ogórki a na koniec
parówki. Jeśli lubisz polej
ketchupem lub
musztardą.Smacznego!