Wykonanie
Mówią, że kiedyś spadł z gwiazd wraz z Istotami Starszymi i czekał przez eony, uwięziony w zatopionym
mieście R`yleh, aby wrócić, gdy planety znajdą się w odpowiednim układzie. Inni mówią, że był kiedyś zwykłym hot dogiem, który w wyniku prób jądrowych przeprowadzanych na Pacyfiku poddany został wysokiemu promieniowaniu... NIE WAŻNE! On nadciąga i pragnie zniszczyć Twój głód, rozerwać go na strzępy i wytrzeć sobie o niego buty.DOGZILLA !!!Aha... bodajże wczoraj blog skończył 2 lata. Uznajmy, że to wydarzyło się dziś.Do przyrządzenia Dogzilli potrzebne będą:
bagietka (najzdrowiej pełnoziarnista ;)
parówki (jakie? o tym za chwilę)
cebulasałata lodowaogórek kiszonykeczupmusztardamajonezWszystkie powyższe składniki dostaniecie w każdym, normalnym sklepie spożywczym. Chyba, że próbujecie to zrobić w niedzielę wieczorem. Wówczas pozostaje wsiąść w samochód i rozpocząć poszukiwania...W hot dogu najważniejsza jest
parówka. Pisał o tym facet z nożem - organizator zabawy Hot Dog Pride w swoim niedawnym
poście . Nie ma sensu, bym to powielał. Dodam tylko od siebie, że dobrą
parówkę można poznać po kolorze i po dźwięku, który wydaje spadając na podłogę. Kolor ma być lekko ciemnawy, a dźwięk powinien przypominać grube mlaśnięcie. Wszystkie
parówki, które są blade i po ugotowaniu pęcznieją od kartonu wydają cienkie mlaśnięcie. Ja mam sprawdzone
parówki - Pikok z Lidla pakowane po 5 i tego się trzymam.
Parówki preferuję gotowane w wodzie - są dużo lepsze niż z mikrofalówki, ale trzeba chwilę zaczekać.
Bagietka smaczniejsza jest pszenna, ale zdrowsza pełnoziarnista. Ostatecznie jeżeli damy dużo dodatków, będą one w stanie zamaskować smak
pełnoziarnistego pieczywa (BTW - w taki sposób da się spożyć także np. warzywa - rozważcie to!).Dużo pisze się o sposobie przyrządzania
bułki do hot doga - parowanie itp. Ja wsadziłem ją do piekarnika, ale tylko z jednego powodu - nie zmieściła się do mikrofalówki. Tylko mikrofalówka jest w stanie zapewnić odpowiednią ciepłotę i wilgotność bez przesadnego wymoczenia
pieczywa.
Cebulka - rzecz niezmiernie istotna tzw. złoto hot dogów. Jeżeli jedliście najlepsze na świecie hot dogi tzn. te z Ikea, wiecie jak ważna jest
cebulka. I wydaje mi się, że wiem jak ją osiągnąć bez kupowania gotowego produktu, który chyba nie jest zbyt naturalny.
Cebulkę siekamy i smażymy na niewielkiej ilości
margaryny. Jak
margaryna się wysmaży i
cebulka zacznie się lekko przypalać, wrzucamy ją do piekarnika z termoobiegiem na jakieś 100-150 stopni. Ma się wysuszyć i zbrązowić. Mamy zatem jednocześnie i przysmażenie i wysuszenie - tak jak być powinno.Rozcinamy zatem bagietę wzdłuż, podgrzewamy aby była ciepła (nie chrupiąca i nie zarumieniona tylko ciepła) i wkładamy do niej kolejne składniki -
sałatę i
ogórka,
parówki, sosy i na końcu
cebulka. Choć
cebulką tak naprawdę można podsypywać każą kolejną warstwę.A tak wygląda Dogzilla w porównaniu z dorosłą osobą:
Bon Apetite!