Wykonanie
Uwielbiam foccacie! Jest świetna na imprezę (podana z dobra
oliwą), sprawdza się jako baza do kanapek i można eksperymentować z dodatkami. Mimo że to włoski wynalazek w mojej kuchni zrobiło się... grecko. Użyłam dodatków które mam z Grecji. Nie był to mój zamiar po prostu w trakcie przygotowywania uświadomiłam sobie że dodatki których używam są właśnie z Grecji.
Oliwki i
oliwa z Lefkady a
rozmaryn z Rodos. Od razu zrobiło mi się jakoś tak lepiej, przyjemniej. Takie wspomnienia wakacyjne działają na mnie bardzo pozytywnie. Wiem, że nie działa to tak na każdego ale mnie te drobne rzeczy bardzo cieszą.. Wprowadzają w dobry stan i nastrój. Co do samej foccaci to zgodnie z przewidywaniem- wyszła świetna. Puszysta i smaczna. Oprócz tego że zasmakowała mnie i M. to dodatkowo zasmakowała bardzo mojemu synowi i mojej babci. Tak więc właśnie ją sobie zjadamy:) Pyszności!Poprzednie foccacie które robiłam:Foccacia z
cukinią i
poramiFoccacia z
ziołami i
solą morską
Składniki:500 g
mąki pszennej30 g świeżych
drożdżypół łyżeczki
cukrupłaska łyżeczka
soli3-4 łyżki
oliwy z oliwek250 ml letniej
wody2 łyżki suszonego
rozmarynuoliwkiWykonanie:Do miski rozkrusz
drożdże, dodaj
cukier i
wodę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Do drugiej miski wsyp
mąkę,
sól,
rozmaryn. Dodaj
drożdże. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (ok 10 minut). Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie formuj okrągłe
chlebki. Możesz także upiec foccacie w formie.
Oliwki powbijaj w ciasto. Tak żeby nie wypadały. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez 30 minut. Zerkaj żeby się nie spaliła.Smacznego!