ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki chlebowej3,5 szklanki mąki pszennej25 g drożdży3 łyżki cukru1 szklanka ciepłej wody1 szklanka puree z dyni (dynię ugotowałam w niewielkiej ilości wody i zmiksowałam)2 jajka1/2 szklanki oleju1 łyżeczka soliWykonanie:Drożdże zasyp cukrem i odstaw na chwilę. Dodaj wodę i lekko wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki czyli jajka, mąki, puree, olej, sól. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na ok godzinę aż podwoi objętość. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Każdą z części podziel na 3 zrób wałki i zwijaj tak jak się zaplata warkocz. Odłóż na blachę do pieczenia jeszcze na pół godziny. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut.Smacznego!Inne dyniowe pomysły:Jak suszyć pestki z dyni?Indyjskie klopsiki z warzywamiCiasteczka dynioweRisotto z dynią i szpinakiemKopytka dynioweKrem z dyniNajlepszy ciasto dyniowePlacuszki z dyniTarta z dynią i chorizo