Wykonanie
W tym roku zostałam obdarowana
dynią. Lubię takie prezenty ale ten przeszedł moje wszelkie oczekiwania, wyobrażenia i co tam jeszcze możliwe.
Dynia była przeogromna. Większość zamroziłam ale zrobiłam też puree które wpakowałam do słoików. Po słoikach już co prawda zostało wspomnienie ale jest jeszcze zapas w zamrażarce. Intensywnie wszystko zużywam. Dorzucam puree nawet do owsianki. Ale tym razem wypiek
dyniowy. Uwielbiam
chałkę i uwielbiam
dynię więc połączenie tych dwóch rzeczy było oczywiste.
Chałka ma fajny, nienatarczywy posmak dyni. Z
masłem lub
miodem- genialna! Z resztek możecie zrobić tosty. Nic się nie zmarnuje:) Korzystajcie z sezonu
dyniowego.

Składniki:1,5 szklanki
mąki chlebowej3,5 szklanki
mąki pszennej25 g
drożdży3 łyżki
cukru1 szklanka ciepłej
wody1 szklanka puree z dyni (
dynię ugotowałam w niewielkiej ilości
wody i zmiksowałam)2
jajka1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
soliWykonanie:
Drożdże zasyp
cukrem i odstaw na chwilę. Dodaj
wodę i lekko wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki czyli
jajka,
mąki, puree,
olej,
sól. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na ok godzinę aż podwoi objętość. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Każdą z części podziel na 3 zrób wałki i zwijaj tak jak się zaplata warkocz. Odłóż na blachę do pieczenia jeszcze na pół godziny. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut.Smacznego!Inne
dyniowe pomysły:Jak suszyć pestki z dyni?Indyjskie klopsiki z warzywami
Ciasteczka dynioweRisotto z
dynią i
szpinakiemKopytka
dynioweKrem z dyniNajlepszy ciasto
dyniowePlacuszki z dyni
Tarta z
dynią i chorizo