Wykonanie
Wynik wspólnego pieczenia dzięki pomysłowi Małgosi ze Smaki Alzacji!( moje tylko z wyglądu są okropne, bo to pierwsze rogaliki w moim życiu, na szczeście smakują lepiej niż wyglądają heheh)Poniżej
linki pokazujace efekty pichcenia naszej wspaniałej grupy! Jesteśmy wspaniałe dziewczyny!Gosia z blogu Smaki AlzacjiMonika z blogu Matka WariatkaJoannaz blogu Różowa KuchniaAla z blogu Ala piecze i gotujeBożenka z blogu Moje domowe kucharzenie...Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych InspiracjiEwelina z blogu Przy kubku
kawyDorota z blogu Moje Małe CzarowanieGrażyna z blogu Grażyna gotujeJustyna z blogu Mama i PomocnicyOlimpia z blogu Pomysłowe PieczenieKarolina z blogu Kresowa panienkaRafał z blogu Old White Table
Marta ze strony strona FBcytuję przepis:Składniki:(na 16 małych rogalików)500g
mąki pszenne 6501
jajko1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki letniej
wody1 łyżeczka
soli15g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1-2 łyżki
oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami)
Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam w niej wgłębienie, do którego wkruszyłam
drożdże. Zalałam je 2-3 łyżkami letniego płynu, dodałam 1 łyżeczkę
cukru, delikatnie zamieszałam trzonkiem łyżki i odstawiłam na kilkanaście minut do spienienia.Gdy rozczyn wyrósł, dodałam pozostały płyn,
sól oraz
żółtko i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5h.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części. Każdą z nich rozwałkowałam na koło, które podzieliłam na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt smarowałam lekko
olejem i zawijałam proste rogaliki.Ułożyłam je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut.Napuszone rogaliki posmarowałam roztrzepanym lekko
białkiem i oprószyłam ziarnami
kminku.Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się.Wystudziłam na kratce