Wykonanie
Śniadanie spóźnione bo nie chciało mi się dziś wstać ale solanki wyborne! jutro za to będzie śniadanie ekstra:) Piekło ze mną mnóstwo osób...teraz tylko trzeba je spisać ale to wieczorkiem jak już opublikuję większość:)Kto nie piekł niech żałuję :))

Solankicytuję przepis za MałgosiąSkładniki:(na 16 małych rogalików)500g
mąki pszenne 6501
jajko1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki letniej
wody1 łyżeczka
soli15g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1-2 łyżki
oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami)Przygotowanie:
Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam w niej wgłębienie, do którego wkruszyłam
drożdże. Zalałam je 2-3 łyżkami letniego płynu, dodałam 1 łyżeczkę
cukru, delikatnie zamieszałam trzonkiem łyżki i odstawiłam na kilkanaście minut do spienienia.Gdy rozczyn wyrósł, dodałam pozostały płyn,
sól oraz
żółtko i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5h.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części. Każdą z nich rozwałkowałam na koło, które podzieliłam na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt smarowałam lekko
olejem i zawijałam proste rogaliki.Ułożyłam je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut.Napuszone rogaliki posmarowałam roztrzepanym lekko
białkiem i oprószyłam ziarnami
kminku.Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się.

Przy piekarniku spotkały się ze mną następujące wielkie osoby :)Monika z blogu Matka WariatkaDobrawa z blogu
Bona ApetitaJoanna z blogu Różowa Kuchnia
Alina z blogu Ala piecze i gotujeBożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Marta Wyrwa strona fbŁucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracjiEwelina z blogu Przy kubku
kawyDorota z blogu Moje małe czarowanieGrażyna z blogu Grażyna gotujeJustyna z blogu Mama i pomocnicyOlimpia z blogu Pomysłowe pieczenieRafał z blogu Old white tableMagdalena Kopytek strona fb