ßßß

Razem ze mną (kilka dni wcześniej) solanki piekli:Małgosia z blogu Smaki AlzacjiMonika z blogu Matka WariatkaDobrawa z blogu Bona ApetitaJoanna z blogu Różowa KuchniaAlina z blogu Ala piecze i gotujeBożena z blogu Moje domowe kucharzenieMarta Wyrwa strona fbŁucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracjiEwelina z blogu Przy kubku kawyDorota z blogu Moje małe czarowanieGrażyna z blogu Grażyna gotujeJustyna z blogu Mama i pomocnicyOlimpia z blogu Pomysłowe pieczenieRafał z blogu Old white tableMagdalena Kopytek strona fbSOLANKI (przepis stąd)Składniki:500g mąki pszennej 6501 jajko1/2 szklanki letniego mleka1/2 szklanki letniej wody1 łyżeczka soli15g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciemsól morska,kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami, ja obsypałam migdałami)Mąkę przesiewamy do miski, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 2-3 łyżki mleka, delikatnie mieszamy powstały rozczyn i odstawiamy na dłuższą chwilę. Gdy rozczyn urośnie dodajemy resztę mleka oraz wodę, sól i żółtko. Wyrabiamy ciasto rękami, aż będzie elastyczne. Odstawiamy na 1,5 h przykrywając ściereczką.Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części, każdą z nich wałkujemy do uzyskania koła. Koło dzielimy na 8 trójkątnych części. Trójkąty smarujemy olejem (najlepiej pędzelkiem) i zwijamy w rogaliki. Blachy wykładamy pergaminem i na nich układamy rogaliki, które odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie smarujemy je białkiem i zdobimy, tym co akurat mamy.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.