Wykonanie
Myślę sobie że fajnie jest
mieć taki prosty i mało skomplikowany przepis na bułeczki. Wieczorem wystarczy zagnieść ciasto, włożyć do lodówki a rano upiec.Składniki:500 g
mąki pszennej chlebowej typ. 7504 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli1/4 L letniej
wody50 g
drożdży1 łyżka
cukruDo szklanki wkładamy
drożdże, zasypujemy
cukrem i chwile czekamy. Następnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy.W misce mieszamy
mąkę,
sól,
olej,
wodę i na koniec dodajemy
drożdże. Zagniatamy około 5 minut do momentu aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk i do miski( konsystencja ciasta jest zbita i twardawa). Przykrywamy i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wygnieść ciasto i podzielić na 12 małych bułeczek albo jeśli chcemy 8 dużych. Układamy na natłuszczonej foremce, lekko natłuszczamy wierzch
olejem albo rozpuszczonym
masłem. Na wierzchu robimy niewielkie nacięcie nożem albo nożyczkami. Odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 225*C. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać
mąką,
sezamem,
makiem. Pieczemy około 15-20 minut ( do ze złocenia się skórki). Studzimy na kratce.Bułeczki zaraz po upieczeniu są twardawe dopiero jak lekko przestygną zrobią się mięciutkie.* Możemy wykorzystać zwykłą
mąkę pszenną albo pełnoziarnistą
Źródło