Wykonanie
W tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie pojawił się przepis na
bułki co mnie bardzo ucieszyło bo domowe bułeczki to ja bardzo lubię. A takie
bułki to pewnie lubią wszyscy bo są pyszne, mięciutkie i bardzo proste do zrobienia.
Składniki:500 g
mąki pszennej chlebowej typ 750250 ml
wody2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oleju6 g suchych
drożdży (lub około 20 g świeżych)Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto przez 20 minut.
Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Potem ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijamy w rulon. I mamy już 8 podłużnych
bułek.
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Byle nie za blisko siebie, bo
bułki jeszcze sporo wyrosną. I znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę.Przez ten czas
bułki naprawdę ładnie wyrosną. Bierzemy ostry nóż, nacinamy
bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i smarujemy
olejem. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.Smacznego:)