ßßß Cookit - przepis na Podłużne bułki pszenne

Podłużne bułki pszenne

nazwa

Wykonanie

Wypiekanie na śniadanie i pyszne bułki ..Dawno nie brałam udziału w wypiekaniu..i w końcu zmobilizowałam się i upiekłam bułki...i co Wam powiem..to, że takich smacznych bułek dawno nie jadłam..polecam..
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 [ dałam zwykłą 650]
250 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba] .Potem ciasto podzielić na 8 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijać w rulon. I mamy już 8 podłużnych bułek. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Byle nie za blisko siebie, bo bułki jeszcze sporo wyrosną. I znów przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę. Przez ten czas bułki naprawdę ładnie wyrosną. Bierzemy ostry nóż, naciąć bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i posmarować olejem. Piec przez 20 minut w 220 stopniach.
Razem ze mną piekły: [d ziękuję za wspólne pieczenie]
Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie
Lidia zdjęcie z FB
Wiosenka bloga Eksplozja smaku
Danusia z bloga Moje Wypieki i nie tylko...
Iza z bloga Smaczna Pyza
Kasia z bloga Ulubione przepisy
Justyna z bloga Mama i Pomocnicy
Karolina z bloga Kuchnia z pomysłem
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/05/poduzne-buki-pszenne.html