Wykonanie
Wypiekanie na śniadanie i pyszne
bułki ..Dawno nie
brałam udziału w wypiekaniu..i w końcu zmobilizowałam się i upiekłam
bułki...i co Wam
powiem..to, że takich smacznych
bułek dawno nie
jadłam..polecam..500 g
mąki pszennej chlebowej typ 750 [ dałam zwykłą 650]250 ml
wody2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oleju6 g suchych
drożdży (lub około 20 g świeżych)Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut.
Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do
chleba] .
Potem ciasto podzielić na 8 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijać w rulon. I mamy już 8 podłużnych
bułek.
Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Byle nie za blisko siebie, bo
bułki jeszcze sporo wyrosną. I znów przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę. Przez ten czas
bułki naprawdę ładnie wyrosną. Bierzemy ostry nóż, naciąć
bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i posmarować
olejem. Piec przez 20 minut w 220 stopniach.
Razem ze mną piekły: [d ziękuję za wspólne pieczenie]Dorotka z bloga Moje Małe CzarowanieLidia zdjęcie z FBWiosenka bloga Eksplozja smakuDanusia z bloga Moje Wypieki i nie tylko...Iza z bloga Smaczna Pyza
Kasia z bloga Ulubione przepisyJustyna z bloga Mama i PomocnicyKarolina z bloga Kuchnia z pomysłem