Wykonanie
Kolejne w ostatnim czasie
bułki. Jakaś taka bułkowa faza mnie ogarnęła, pewnie to przez to słońce. To znaczy nie chce mi się ciężkiego
chleba jeść więc lekkimi
bułkami się objadam. A z drugiej strony to aż sam się dziwię, że chce mi się stać w kuchni przy ogniu, gdy temperatura w cieniu dochodzi do 35 stopni! Po prostu koszmar. Taka pogoda bardzo źle na mnie działa. Ja to mógłbym gdzieś w Skandynawii mieszkać. Tam to i ładnie i chłodno :)
Uuufff, jest tak gorąco, że nawet nie bardzo mam siłę pisać tutaj czegokolwiek. A jeszcze w kuchni bucha jak z piekła, bo
Madzia za barszcz ukraiński się wzięła. Przejdźmy zatem do konkretów. Wypadałoby jeszcze wspomnieć, że
mąkę pszenną na dzisiejszy wypiek zasponsorował sklep e-
maka.pl, o którym już kilka
razy wspominałem. Przejrzyjcie ofertę tego sklepu jeśli planujecie zakup
mąki. Ceny mają zadziwiająco zadziwiające, a jakość
mąki przednia :) Już kilka ich mąk wypróbowałem i naprawdę moje podniebienie zostało miło połechtane. A niedługo kolejne przepisy z mąk z e-
maka.pl, bądźcie więc czujni :)Ale właściwie nie powiedziałem jeszcze co takiego zrobiłem :) Otóż takie podłużne
bułki z
mąki pszennej. Takie zwykłe
śniadaniowe bułki. Zwykłe, ale niezwykle smaczne. Mięciutkie i puchate, na śniadanie idealne.
Madzia pochłaniała je z
dżemem, a ja do jajecznicy. Mniaaam :)500 g
mąki pszennej chlebowej typ 750250 ml
wody2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oleju6 g suchych
drożdży (lub około 20 g świeżych)Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto.
Bułki muszą być puszyste, więc nie żałujmy rąk. Bo im
mąka lepiej wyrobiona, tym
bułki bardziej miękkie i puchate :) Więc wyrabiamy odważnie przez 20 minut.
Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Potem ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijamy w rulon. I mamy już 8 podłużnych
bułek.
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Byle nie za blisko siebie, bo
bułki jeszcze sporo wyrosną. I znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę.Przez ten czas
bułki naprawdę ładnie wyrosną. Bierzemy ostry nóż, nacinamy
bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i smarujemy
olejem. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.A jak już zrobicie to napiszcie w komentarzu, czy smakowało :)
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)