ßßß
Składniki:280 g mąki pszennej (użyłam połowę pszennej a połowę żytniej chlebowej)50 g cheddara (lub innego sera)pół kulki mozzarelli4 plastry szynki szwarcwaldzkiej4 ząbki czosnkukilka suszonych pomidorów odsączonych z zalewy (użyłam ok 5-6)250 ml mleka2 jajka30 ml oleju (może być oliwa z suszonych pomidorów)garść oliwekWykonanie:Pomidory, szynkę i oliwki pokrój w kawałki. Czosnek pokrój drobno a sery zetrzyj na tarce (mozzarellę możesz porozrywać na kawałki). W misce wymieszaj jajka, mleko i olej z pomidorów. W drugiej połącz mąkę, proszek do pieczenia. Połącz składniki mokre z suchymi i dodaj sery, oliwki, szynkę, czosnek i pomidory. Wymieszaj całość. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodaj więcej mleka a jeśli za rzadka- mąki. Papilotki rozłóż w formie na muffiny i napełniaj je do 3/4 wysokości. Piecz ok 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Smacznego!