Wykonanie
250 g
pszennej mąki samorosnącej*14 połówek
suszonych pomidorów z
oliwy8 listków
tymianku - pokroić6 dużych liści
bazylii - pokroić60 g gęstego
jogurtu greckiego100 ml
mleka3
jajka2 ząbki
czosnku - pokroić2 łyżki zmiksowanych
otrąb owsianych3 łyżki
kapar90 g
cheddara - pokroić w drobną kostkę16 czarnych
oliwekDo ozdoby2-3
oliwki2-3 połówki
suszonych pomidorów8 połówek
suszonych pomidorów (pozostałe pokroić na paseczki),
tymianek,
bazylię,
jogurt,
mleko,
czosnek,
jajka,
otręby wrzucić do malaksera i zmiksować. Przyprawić
solą i
pieprzem. Na
pomidorową masę przesiać
mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe
suszone pomidory,
kapary,
oliwki i
cheddar, wymieszać i przełożyć do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowany
oliwą. Przybrać górę
oliwkami i
pomidorkami. Piec 40 minut w 200°C (termoobieg 180°C ).Keks jest wilgotny, o wyraźnym
pomidorowym smaku.Doskonały na ciepło i na zimno.
Smacznego
pomidorowego życzy!Violaautorka przepisu
*
Pszenna mąka samorosnąca (self-raising
flour)- jest to zwykła
mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g
mąki, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.