ßßß
250 g pszennej mąki samorosnącej*14 połówek suszonych pomidorów z oliwy8 listków tymianku - pokroić6 dużych liści bazylii - pokroić60 g gęstego jogurtu greckiego100 ml mleka3 jajka2 ząbki czosnku - pokroić2 łyżki zmiksowanych otrąb owsianych3 łyżki kapar90 g cheddara - pokroić w drobną kostkę16 czarnych oliwekDo ozdoby2-3 oliwki2-3 połówki suszonych pomidorów8 połówek suszonych pomidorów (pozostałe pokroić na paseczki), tymianek, bazylię,jogurt, mleko, czosnek, jajka, otręby wrzucić do malaksera i zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Na pomidorową masę przesiać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe suszone pomidory, kapary, oliwki i cheddar, wymieszać i przełożyć do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowany oliwą. Przybrać górę oliwkami i pomidorkami. Piec 40 minut w 200°C (termoobieg 180°C ).Keks jest wilgotny, o wyraźnym pomidorowym smaku.Doskonały na ciepło i na zimno.
Smacznego pomidorowego życzy!Violaautorka przepisu
* Pszenna mąka samorosnąca (self-raising flour)- jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.