ßßß Cookit - przepis na Pomidorowy keks z kaparami i oliwkami.

Pomidorowy keks z kaparami i oliwkami.

nazwa

Wykonanie

250 g pszennej mąki samorosnącej*
14 połówek suszonych pomidorów z oliwy
8 listków tymianku - pokroić
6 dużych liści bazylii - pokroić
60 g gęstego jogurtu greckiego
100 ml mleka
3 jajka
2 ząbki czosnku - pokroić
2 łyżki zmiksowanych otrąb owsianych
3 łyżki kapar
90 g cheddara - pokroić w drobną kostkę
16 czarnych oliwek
Do ozdoby
2-3 oliwki
2-3 połówki suszonych pomidorów
8 połówek suszonych pomidorów (pozostałe pokroić na paseczki), tymianek, bazylię,jogurt, mleko, czosnek, jajka, otręby wrzucić do malaksera i zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Na pomidorową masę przesiać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe suszone pomidory, kapary, oliwki i cheddar, wymieszać i przełożyć do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowany oliwą. Przybrać górę oliwkami i pomidorkami. Piec 40 minut w 200°C (termoobieg 180°C ).
Keks jest wilgotny, o wyraźnym pomidorowym smaku.
Doskonały na ciepło i na zimno.
Smacznego pomidorowego życzy!
Viola
autorka przepisu
* Pszenna mąka samorosnąca (self-raising flour)- jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2013/05/pomidorowy-keks-z-kaparami-i-oliwkami.html