ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKOWE PAPPARDELLE

NALEŚNIKOWE PAPPARDELLE

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 4 PORCJE ( 10 NALEŚNIKÓW )
100 GRAM MĄKI PSZENNEJ
2 DUŻE JAJKA
1 ŁYŻKA CUKRU
SZCZYPTA SOLI
40 GRAM ROZTOPIONEGO MASŁA LUB 5 ŁYŻEK OLIWY
250 ML MLEKA
DODATKI:
2 DUŻE POMIDORY
4 ZĄBKI CZOSNKU
OLIWKI
SER MOZZARELLA
ŚWIEŻA BAZYLI I PIETRUSZKA DO PRZYPRAWIENIA I OZDOBY
PRZYPRAWA DO SPAGHETTI CARBONARA "KAMIS"
PRZYPRAWA DO POMIDORÓW "KAMIS"
3 ŁYŻKI OLIWY
WYKONANIE:
SKŁADNIKI NA CIASTO WYMIESZAĆ DOKŁADNIE NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA OKOŁO 30 MINUT.
POMIDORY KROIMY NA OSIEM CZĘŚCI I USUWAMY GNIAZDA NASIENNE. CZOSNEK OBIERAMY I KROIMY DROBNO.
OLIWKI KROIMY W PLASTERKI BĄDŹ ZOSTAWIAMY W CAŁOŚCI.
WRZUCAMY WSZYSTKO DO MISKI DOPRAWIAMY PRZYPRAWAMI OD FIRMY KAMIS, KTÓRE ŚWIETNIE PASUJĄ DO TEGO DANIA ( SĄ SPECJALNIE STWORZONE DO DAŃ WŁOSKICH ), POLEWAMY OLIWĄ - MIESZAMY I PODSMAŻAMY OKOŁO 2 MINUT NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI I ZOSTAWIAMY WSZYSTKO NA NIEJ AŻ DO USMAŻENIA NALEŚNIKÓW.
ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
PO USMAŻENIU ZWIJAMY NALEŚNIKI W RULON I KROIMY NA 1 CENTYMETROWE PASKI.
UKŁADAMY NA TALERZU I DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYCH.
NA KONIEC KRUSZYMY MOZZARELLĘ I DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ PIETRUSZKĄ I BAZYLIĄ.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2013/10/nalesnikowe-pappardelle.html