ßßß
Składniki (6 porcji):6 pomidorów suszonych, w oleju1 kulka mozzarelli osączonej z zalewy6 łyżeczek pesto alla genoveseczubrica zielona (do posypania)kilka czarnych oliwekoliwa z oliwekopakowanie ciasta francuskiegoPiekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Z ciasta wykroić duże okrągłe placuszki (12-15 cm), umieścić je na papierze do pieczenia. Posmarować oliwą. Piec 4-5 minut, aż zaczną się delikatnie złocić. Wyciągnąć je z pieca, temperaturę obniżyć do 200 stopni.Placki, w części środkowej, delikatnie spłaszczyć łyżką. Każdy posmarować łyżeczką pesto, na nim ułożyć kawałek mozzarelli, oliwkę i suszonego pomidorka. Piec ponownie około 5 minut, aż ser się roztopi. Po wyciągnięciu posypać zieloną czubricą. Smacznego :-)Zapraszam również na inne tarty:Quiche lorraineTarta cebulowa - ZwiebelkuchenFlammekueche - chrupiąca tarta pieczona w ogniuZiemniaczana tarta z porem i szynkąSezamowa tarta z czosnkiem niedźwiedzimTarta porowo-ziemniaczana z serową niespodzianką