ßßß Cookit - przepis na Mini tarty z pesto, mozzarellą i suszonym pomidorem

Mini tarty z pesto, mozzarellą i suszonym pomidorem

nazwa

Wykonanie

Mała i szybka propozycja na śniadanie - dla tych, którym przejadł się chlebek i płatki. Oczywiście goście na imprezie też będą zadowoleni ;-)
Składniki (6 porcji):
6 pomidorów suszonych, w oleju
1 kulka mozzarelli osączonej z zalewy
6 łyżeczek pesto alla genovese
czubrica zielona (do posypania)
kilka czarnych oliwek
oliwa z oliwek
opakowanie ciasta francuskiego
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta wykroić duże okrągłe placuszki (12-15 cm), umieścić je na papierze do pieczenia. Posmarować oliwą. Piec 4-5 minut, aż zaczną się delikatnie złocić. Wyciągnąć je z pieca, temperaturę obniżyć do 200 stopni.
Placki, w części środkowej, delikatnie spłaszczyć łyżką. Każdy posmarować łyżeczką pesto, na nim ułożyć kawałek mozzarelli, oliwkę i suszonego pomidorka. Piec ponownie około 5 minut, aż ser się roztopi. Po wyciągnięciu posypać zieloną czubricą. Smacznego :-)
Zapraszam również na inne tarty:
Quiche lorraine
Tarta cebulowa - Zwiebelkuchen
Flammekueche - chrupiąca tarta pieczona w ogniu
Ziemniaczana tarta z porem i szynką
Sezamowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim
Tarta porowo-ziemniaczana z serową niespodzianką
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/mini-tarty-z-pesto-mozzarella-i.html