Wykonanie
Mała i szybka propozycja na śniadanie - dla tych, którym przejadł się chlebek i
płatki. Oczywiście goście na imprezie też będą zadowoleni ;-)
Składniki (6 porcji):6
pomidorów suszonych, w
oleju1 kulka
mozzarelli osączonej z zalewy6 łyżeczek pesto alla genoveseczubrica zielona (do posypania)kilka czarnych
oliwekoliwa z oliwekopakowanie
ciasta francuskiegoPiekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Z ciasta wykroić duże okrągłe placuszki (12-15 cm), umieścić je na papierze do pieczenia. Posmarować
oliwą. Piec 4-5 minut, aż zaczną się delikatnie złocić. Wyciągnąć je z pieca, temperaturę obniżyć do 200 stopni.Placki, w części środkowej, delikatnie spłaszczyć łyżką. Każdy posmarować łyżeczką pesto, na nim ułożyć kawałek
mozzarelli,
oliwkę i
suszonego pomidorka. Piec ponownie około 5 minut, aż
ser się roztopi. Po wyciągnięciu posypać zieloną czubricą. Smacznego :-)Zapraszam również na inne tarty:Quiche lorraine
Tarta cebulowa - ZwiebelkuchenFlammekueche - chrupiąca
tarta pieczona w ogniuZiemniaczana
tarta z
porem i
szynkąSezamowa
tarta z
czosnkiem niedźwiedzim
Tarta porowo-ziemniaczana z
serową niespodzianką